Leégés: 5 illóolaj, amely enyhíti az égést és hidratálja a bőrt

A gyönyörű napsütéses idő öröme és az ünnepi barnulás iránti vágy nem mindig ér véget jól. Gyakran alábecsüljük a nyári napsütést, különösen a víz mellett. A túl hosszú és intenzív expozíció leégést okozhat. Mielőtt a gyógyszertári termékek után nyúlnánk, érdemes kipróbálni a természetes módszereket. Az illóolajok bizonyulhatnak a legjobb gyógymódnak az égett és égő bőrre.

A leégés zavaró állapot, amely a túl sok napsütés következménye. Leégéses kenőcsök, habok, krémek és nyugtató krémek vannak a piacon . A természetes illóolajok alternatívák ezeknek a termékeknek. Nemcsak hatékonyak, hanem a népszerű bolti termékekhez képest is viszonylag olcsók. Szinte minden gyógyszertárban, gyógynövényboltban vagy az interneten megvásárolhatjuk az illóolajokat.

Napégés - hogyan nyilvánul meg?

A bőrben jelen lévő pigmentnek - a melaninnak megvannak a maga természetes védelmi korlátai. Túl intenzív napsugárzás esetén a melaninvédelmet visszaélik. Aztán napégés következik.

A leégés első tünetei általában néhány óra múlva jelentkeznek. A bőr vörös, forró, szúró, néha még enyhén duzzadt is.

Első fokú égésről akkor beszélhetünk, amikor az epidermisz néhány nap múlva spontán hámlani kezd.

Ha hólyagok vannak a bőrön, amely serózus folyadékkal van tele, ez egy második fokú égési sérülés.

Amikor az égési sérülések gyógyulása után apró hegek és / vagy a bőr nekrotikus területei jelennek meg - ez egy harmadik fokú égési sérülés.

A túlzott napozás hatása

Az elszíneződés és a bőr hámlása nem csak a leégés hatásai. A túlzott barnulás a következőket is eredményezheti:

  • ájulás veszélye
  • napszúrás veszélye
  • zsíros bőr esetén a seborrhea
  • gyorsabban öregedő bőr
  • daganatos elváltozások, beleértve a melanomát is

Illóolajok - orvosság égési sérülések ellen

A természetes illóolajoknak köszönhetően csökkenthetjük az égési sérülések fájdalmát, lehűthetjük az égő bőrt, és megakadályozhatjuk a hólyagokból származó kis hegek kialakulását. De légy óvatos! Az illóolajok, a levendula kivételével, nem alkalmazhatók közvetlenül a bőrön. Először feltétlenül hígítania kell őket az ún alapolaj (pl. mandulaolaj, argánolaj), aloe vera gél vagy adjunk hozzá a fürdőhöz.

Tömjénfaolaj leégésre

A tömjénfaolaj mélyen hidratáló, tápláló, regeneráló és enyhítő hatása van a sérült bőrre. Hogyan készítsünk nyugtató gélt? Keverjen össze 2 csepp tömjénfaolajat 1 evőkanál aloe géllel az égett bőrön.

Illóolaj, borsmenta , leégés

A borsmentaolaj erős hűtő tulajdonságokkal rendelkezik, hidratálja az irritált bőrt, és a mentolnak köszönhetően érzéstelenítő hatású. Készítse elő a keveréket úgy, hogy 1 teáskanál természetes joghurtot és 2 csepp borsmentaolajat összekever. Mindent az égett bőrre teszünk.

Eukaliptusz olaj leégésre

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és jelentősen enyhíti a fájdalmat. Készítsen eukaliptuszoldó spray-t 3 csepp eukaliptuszolaj 50 ml aloe vera vagy rózsa hidrolát elegyítésével. Keverje össze az összetevőket, és öntse őket egy spray palackba. Az égett bőrt naponta többször permetezzük. Érdemes hidroszolokat, rózsát és aloe verát is fogyasztani, amelyek nyugtatóan hatnak a tengerparti piperetáskában . Az égett szemhéjakat is permetezheti velük.

Hogyan lehet megelőzni a leégést?

11 és 17 óra között nem szabad kitenni testünket a napnak. Vigyázzunk a megfelelő napvédelemre, figyelembe véve a védőteljesítményt (magas SPF). A napszemüveg és a kalap szintén kötelező a strandon . Napozás előtt vegye figyelembe, hogy egyes gyógynövények, mint például az orbáncfű vagy az angyalgyökér, fényérzékenységet és nagyobb érzékenységet okozhatnak a napra. Használatukkor különösen erős napvédelemről kell gondoskodnunk.