phone

Az alacsony páratartalom hatása az egészségre

A SZÁRAZ LEVEGŐ KÁROSÍTJA A SZEMET, A BŐRT ÉS A LÉGUTAKAT


A páratartalom a levegő vízgőzére vonatkozik. A páratartalom szélsőséges lehet, legyen az magas vagy alacsony, ebben az esetben különféle egészségügyi problémákat okozhatnak. Az alacsony és a magas páratartalmat azonban gyakran nem ellenőrzik, ami beltéri egészségügyi problémákhoz vezet, amelyek megfázáshoz, köhögéshez, allergiákhoz vagy más légzőszervi megbetegedésekhez hasonlíthatnak. Túl sok páratartalom esetén otthona gomba-, penész- és por atkák jeleit mutathatja, amelyek még tovább ronthatják a levegő minőségét.

Az alacsony páratartalom következményei


A szemek kiszáradnak és irritálódnak, a bőr sápadtá és viszketővé válik, az alacsony páratartalom kiszárítja a légúti nyálkahártyát. Ennek eredményeként jelentősen megnő a hideg, az influenza és más fertőzések kockázata.

A levegőben lévő vízgőz mennyisége közvetlenül kapcsolódhat a  sinus rossz állapotához. Az ideális páratartalom fenntartja a megfelelő nedvességet a levegőben, lehetővé téve az orrmellékén belélegzését és az allergének tartását. A csökkentett páratartalomnak való kitettség súlyos légzési problémákat okozhat. A téli hónapokban száraz bőr, irritált orrmelléküzem, vörös és fájó szemek, valamint légzőrendszeri problémák léphetnek fel.

Ennek oka a szem alacsony nedvességtartalma, amely felgyulladhat a légzőrendszert vonó nyálkahártyán. Mivel ez a membrán nagyon érzékeny, további problémákhoz és fokozott fertőzési kockázathoz vezethet. Ide tartozik a megfázás vagy az influenza kockázata. Mivel az influenzavírus hosszabb ideig képes életben maradni a csökkentett páratartalom mellett, gyorsabban is terjedhet. Az éjszakai orrdugulás kiváló példa arra, hogy mi történik csökkentett páratartalom esetén.

A nedvesség és a hőmérséklet kölcsönhatása orrhűtést okozhat, amely befolyásolja a levegőt, miközben az orrüregén keresztül mozog. Az orrában lévő érzékelők érzékelik a hűvösebb, szárítóbb levegőt, amely torlódást, tüsszentést és egyéb problémákat válthat ki. Ha irritált, viszkető szemmel küzd, akkor az alacsonyabb páratartalom problémát jelenthet. Jellemzően a vizes szem növekedése tapasztalható meg, és ezzel megrontja a nedvesség-egyensúlyt a kényelmesebb felület érdekében.

A hideg hőmérsékleti feltételek mellett a bőr hámlani, viszketővé és szárazvá válik, ekcéma-hoz hasonlítva. Noha a krém segíthet, ha otthoni otthoni páratartalomra figyel, csökkentheti a bőrének a száraz levegő hatását. Ezt „téli viszketésnek” is hívják, amikor a bőre elveszíti a nedvességet a hidegebb évszak és a száraz levegő miatt. Lehet, hogy apró repedéseket észlel a bőr felületén. Ha ritkán fordul elő, hogy a bőrfertőzések a száraz bőr miatt fordulnak elő, voltak olyan esetek, amikor a repedezett bőr olyan súlyossá válhat, hogy megbetegszik, és veszélyes kórokozók juthatnak be a bőrébe. Ha észreveszi, hogy a páratartalom 10 százalék alá esik otthonában, akkor a száraz környezet okozza ezeknek a problémáknak a legnagyobb részét, és további problémákat súlyosbít, például az allergiát.

Hatások otthoni szerkezetére és bútorjaira


A csökkentett páratartalom több károkat okozhat, mint egészségügyi problémák. Előfordulhat, hogy a szobanövények kiszáradnak és elhalnak. A háttérkép meghámozhat a varratoknál és az éleknél. Növekszik a statikus elektromosság is. A csökkentett páratartalom problémákat is okozhat a keményfa padlókon, például repedéseknél és a varratoknál.

Noha a legtöbb ember a száraz levegőt okozó téli évszakokra összpontosít, vannak olyan területek, ahol a száraz, száraz nyári évszakok a túlzott légkondicionálás miatt problémákat is okozhatnak. Amikor ez megtörténik, észreveszi, hogy a fabútor repedhet vagy megsérülhet, ha a száraz levegő néhány héten át fennáll.

Mi az ideális páratartalom?


A legtöbb tanulmány az ideális relatív páratartalmat 40–60% között helyezi otthonában. Ez azonban bizonyos évszakokban változhat. Például télen a relatív páratartalom kevesebb lehet, mint 40% relatív páratartalma, hogy elkerüljék az ablakkondenzációt.

Hogyan kezeljük az alacsony páratartalmú problémákat


A párásítók növelik a környező négyzetfelvétel nedvességtartalmát. Télen a száraz otthonú emberek párásítóval használják a nedvesség visszatérését a levegőbe. A folyamat különbözik a párologtatóktól, mivel gyors forgótárcsával hoz létre vízgőzt, amelyet a készülék vízbe merít. Mivel nincs fűtés, a párásítók kissé biztonságosabbak, mint a hőt fogyasztó párologtatók és gyerekszobában is nyugodt szívvel lehet velük párásítani.

Ugyanakkor hideg gőzöket is kibocsát. A nedvesítőkkel kapcsolatos néhány baktériumprobléma fennáll, ha nem megfelelően karbantartja és tisztítja a szűrőket. A párologtatókat növényi kivonatok vagy más források kivonására használják a hideg és az egészség szempontjából. Ezek a készülékek a növényi esszenciákra és a gyógynövényekre koncentrálnak, és nedvességet teremtenek a belélegzéshez. A párologtató fűtőeleme létrehozza a gőzt, amely megérintésével súlyos sérüléseket okozhat. Nincs azonban baktériumveszély, mint a párásító esetén.

A legtöbb száraz otthonú háztulajdonos inkább a párásítót részesíti előnyben, mivel a száraz haj kezelésére készült. Ha azonban baktériumokkal kapcsolatos problémái vannak, vagy hajlamosak légúti problémákra, akkor jobb lehetőség lehet a párologtató, mivel a gőzt belélegezheti a torlódások eloszlatására. Gőzfürdőt vagy forró zuhanyt is vehet, ezzel növelve a gőzt, minél forróbb a víz. Ha torlódások vannak a száraz haj miatt, akkor is mosogatóját forró vízzel megtöltheti, és a fejére törülközőt helyezhet, amikor lefelé vezet. Egy másik módszer az emberek otthonának nedvességtartalmának növelésére az, ha vizet forralnak a kályhájukon, vagy forró vízcsészeket helyeznek a ház körül.

Párásító figyelmeztetés


A párásítóval ügyelnie kell arra, hogy ne okozza a levegőben sok nedvességet, ami súlyosabb egészségügyi problémákat okozhat. A magas páratartalom a penész növekedését okozhatja, ami egészségre ártalmas lesz.

Ezenkívül a párásító meleg környezete több baktériumot és gombát hoz létre, amelyek mérgező ködként kerülnek ki a párásítóból. Ha észreveszi a levegő minőségének változását, és otthona zavarba ejt, vagy ködösnek érzi magát, akkor valószínűleg valóban magas a páratartalma. Higrométerrel ellenőrizheti, hogy 40-60% között marad-e a páratartalom.