Hegyi arnica kenőcs - tulajdonságok és alkalmazás

A hegyi arnica kenőcsöt régóta használják zúzódások, vérömlenyek, zúzódások és égési sérülések gyógyszereként. Annak a ténynek köszönhetően, hogy biztonságos a gyermekek számára, minden családi elsősegély-készletben szerepelnie kell.

Az Arnica kenőcsöt a kozmetikumokban is használják. Javítja a kuperóz bőr állapotát és színét. Csökkenti és világosítja az ún táskák a szem alatt. Ezenkívül, amint a kutatások kimutatták, csillapítja a reumás betegségeket.

Mi az arnica kenőcs?

Az Arnica kenőcs egy helyi készítmény, amely Arnica virágkivonatot, etanolt (vagy metanolt) és vazelint tartalmaz. Ne használjon glikol- és paraffin-kivonatokon alapuló kenőcsöket, mivel ezek nem őrzik meg az alapanyag tulajdonságait. Ez a készítmény viszonylag olcsó és a legtöbb gyógyszertárban kapható.

Arnica kenőcs - akció

A hegyi árnika a hagyományos orvoslásban a 12. század óta használt gyógynövény, a 17. századtól kezdve pedig bekerült a gyógyszeres kezelésbe. Ez egy 60 cm-ig növő évelő, jellegzetes sárga virágokkal. Az ebből az alapanyagból készült kenőcs gyulladáscsökkentő, antikoaguláns és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Jótékonyan hat a bőrre - gyógyítja az ekcémát , a rosaceát , a kiütéseket , a purpurát és még a hátsó elváltozásokat is . Ezenkívül csökkenti a duzzanatot és a gyulladásos váladékokat, és gyógyítja a mechanikai sérülések, például vérömlenyek vagy zúzódások hatásait. A fájdalmat is enyhíti.

Mi az arnica kenőcs terápiás alkalmazása?

A leggyakoribb használata árnika van kenve ez hozza sérülések, zúzódások után . Felgyorsítja a zúzódások gyógyulását, csökkenti a duzzanatot és fájdalomcsillapító hatást fejt ki. Ezenkívül duzzanatellenes és véralvadásgátló tulajdonságainak köszönhetően az arnica kenőcsöt visszerek, fekélyek és a lábak duzzanata esetén alkalmazzák .

Az Arnica kenőcs alkalmazható más eredetű reumatikus betegségek és ízületi gyulladások kezelésére . Egy három hetes vizsgálat során kiderült, hogy az arnika gél használata enyhíti a fájdalmat és a reggeli merevséget, és az ibuprofén kenőccsel azonos szinten állítja vissza a beteg kezek hatékonyságát. A betegség tüneteinek jelentős csökkenését figyelték meg a térdgyulladás vizsgálatakor is, miközben arra a következtetésre jutottak, hogy hacsak nem alakul ki allergia, 6 hétig biztonságos az arnica kenőcs használata.

A gyógynövény hasznos lehet bőrbetegségek , felszíni sebek vagy kiütések kezelésében is. Az allergia lehetősége miatt óvatosan és mérsékelten kell alkalmazni, hogy ne romoljon a beteg bőr állapota.

Arnica kenőcs - kozmetikai alkalmazás

Az Arnica kenőcs nagyon jó hatással van a törött kapillárisokra a bőrön és a bőr tónusán, ezért is használták kozmetikumokban. Ezenkívül a szem alatt is használható - csökkenti a duzzanatot, a zúzódásokat és a "táskákat".

Az Arnica kivonatok szintén megmutatták a heggyógyulás felgyorsításának lehetőségét . Bár további kutatásokra van szükség, ezek az eredmények alátámasztják az arnika kenőcs hagyományos alkalmazását a csúnya sebnyomok eltávolítására, annak kenő és vérerősítő hatásával.

Arnica kenőcs sportolóknak

Több tanulmány ellenére sem sikerült megerősíteni, hogy az árnika kenőcs intenzív edzés után védő hatású vagy segít megszabadulni a fájdalomtól . Sőt, egyes esetekben hozzájárult a tünetek növekedéséhez.