Illóolajok használata

Mik az illóolajok?

A mesterséges illatanyagokkal és a parfümolajokkal ellentétben az illóolajok természetes termékek, amelyeket gyógynövényekből, virágokból, kéregből, gyökerekből, fűszerekből és gyümölcsökből nyernek. Ezeket az illatokat a növények kis olajcseppek formájában állítják elő és tárolják, főleg a rovarok vonzása érdekében. Ezeket az értékes olajokat a növényekből desztillációval nyerik, és sokféle módon használják.

Azért hívják "esszenciálisnak", mert nem rendelkeznek a hagyományos olajok zsíros tulajdonságával, de sokkal folyékonyabbak az állagukban. Ez a folyadék azonnal feloldódik a levegőben, marad a kellemes illat, amely hamarosan eltűnik az éterben is. Ezért mindig csukja be az olajpalackot, hogy a nemes illatadagoló szó szerint ne oldódjon fel vékony levegőbe.

Hogyan használhatom az illóolajokat az infravörös kabinban vagy infúziós koncentrátumként a szaunában?

Volatilitása miatt a szaunában gyakran használják a szerves alapú, alapvető, természetes összetevőket tartalmazó infúziós koncentrátumokat az egészségfejlesztő hatás támogatására. Mivel az összetevők gyorsan elpárolognak és nem maradnak maradványok, ezért népszerűek a hőkezelés eszközei, például infúziók formájában.
Az olajokat soha nem öntik egyenesen a szaunakövekre, mivel nagyon gyorsan gyúlékonyak, károsítják a légutakat és mérgezéshez vezethetnek. Ehelyett mindig keverje össze az infúziós koncentrátumot vízzel. A vízzel kapcsolatban is a minőségen van a hangsúly: ha lehetséges, az infúzióhoz csapvíz helyett forrásvizet használjon.

A gőz és az azt követő hullámzás révén az alapvető összetevők eloszlanak a szaunakabinban, a látogatók belélegzik és felszívják a bőr nyitott pórusain keresztül.

Ne használjon szintetikus összetevőket tartalmazó infúziós koncentrátumokat, hanem csak természeteseket. Mivel a szintetikus termékek nem párolognak el maradványok nélkül, sőt károsak lehetnek a szervezetre. Mivel az illóolajok természetes termékek, konzisztenciájukat az emberi test lebonthatja és feldolgozhatja. Ezek az összetevők elősegíthetik a gyógyító erőket. A szintetikus olajokat viszont az emberi szervezet idegen testek közé sorolja. Nagyobb valószínűséggel irritálják a nyálkahártyákat, és keringési problémákat okozhatnak.

Az infúziók alternatívájaként használhat illatadagolót a szauna kabinjában is, amely egyenletesen osztja el az illatot a szobában. Az úgynevezett aromapárologókat gyakran használják a gőzzuhanyokban.

Az infravörös kabinban történő kikapcsolódás és gyógyulás az illóolajokkal is javítható egy illatadagolóban. Ehhez az illatot egy megfelelő illatosító edénybe töltheti, és felakaszthatja a kabinba. Alternatív megoldásként használhat egy illatos porlasztót, amely egyenletesen terjeszti az aromát a kabinban. 

Hogyan hatnak rám az illóolajok?

Az illóolajok hatása egyrészt a testalkat javát szolgálja, de mindenekelőtt a pszichére gyakorolt ​​mágikus hatását nem szabad lebecsülni.

A testre gyakorolt ​​pozitív hatás tekintetében az illóolajok 3 kategóriába sorolhatók: felső, szív és alapjegy .

  • A felső hangok frissítő és élénkítő hatással bírnak, és növelik a koncentrációt. Ide tartoznak a citrusolajok, valamint a borsmenta és az eukaliptusz olajok.
  • A szívjegyeknek pihentető és harmonizáló hatása van, amelyet olyan virágolajok végezhetnek, mint az alma-, a mész- vagy a cseresznyevirág.
  • Az alapjegyek tipikus szaunaolajokat, például nyír- vagy gyantaolajokat tartalmaznak. Ezek stabilizáló és erősítő hatást mutatnak.

A hatástól függően az olajok kombinálhatók is egymással a kívánt hatás elérése érdekében. De ugyanez vonatkozik a teljesen természetes illóolajokra: Hagyja, hogy orvosa tanácsot adjon a lehetséges allergiákról és mellékhatásokról.

Az illóolajok pszichológiai és érzelmi hatásai a következőképpen kategorizálhatók:

Stimuláció a légutak számára : A vírusok és baktériumok elleni küzdelemben ezek az olajok igazi világbajnokok. Nemcsak a szervezet védekező képességét erősíthetik és stabilizálhatják az immunrendszert , hanem gyulladáscsökkentő és köptető hatásokkal is járhatnak. Csodálatos segítői lehetnek a fájó izmoknak és a reumatikus betegségeknek is.

Ezek a különleges illóolajok fokozzák a neurotranszmitterek, például a dopamin és az acetilkolin termelését, ami a hangulat enyhüléséhez, fokozott koncentrációhoz és kritikai képességhez vezethet. Ide tartoznak az olyan alapvető illatok, mint az eukaliptusz , a rozmaring , a borsmenta , az erdei fenyő, a cajeput vagy az ezüst fenyő , amelyek stimulálhatják a tüdőt, és biztosíthatják a szabad légzést és a fokozott logikai gondolkodást. 

Az immunrendszer erősítése : Antibakteriális hatásuk miatt ezek az olajok a hideg téli hónapokban tökéletes erősítő hatásúak megelőző és terápiás intézkedésként. A hírvivő anyag, az enkefalin stimulált termelése fájdalomcsillapító hatású lehet, és felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot . Az olyan olajokkal, mint a kakukkfűolaj, a babérlevél, a palmarosa, a erdeifenyőolaj vagy a narancsolaj, megerősítheti immunrendszerét és stabilizálhatja keringését, akár párásító használatával is.

Méregtelenítés : Ezeknek az olajoknak méregtelenítő hatása van, mivel méreganyagokat vonnak ki a testből. Serkenthetik az anyagcserét és javíthatják a vese és a mirigy működését is . Ez lehetővé teszi számunkra, hogy magabiztosabbnak, nyugodtabbnak és kevésbé szorongónak érezzük magunkat. Az olyan olajok, mint a citrom , a levendula , a borókabogyó és a citromfű biztosítják ezt a méregtelenítő hatást .

Hangulatvilágítók : Ezek az illatjegyek növelhetik az önbizalmat és a pozitív hangulatot. A kémiai hírvivő anyagok, például a noradrenalin, a dopamin és az endorfinok egyre inkább előállnak és felszabadulnak. Motiváltabbá, koncentráltabbá és egyszerűen boldogabbá válhatunk. Ez az aromaterápia nyugalmat és humort hozhat különösen az aggódó és feszült emberek számára. A bergamott , a grapefruit , a narancs , a mandarin, a rózsa muskátli , a török ​​rózsa és a citrom jegyei segítenek elérni ezt a hangulatjavító hatást.

Relaxátorok : Ezek az olajok nyugtatóan hathatnak a központi idegrendszerre, ami befolyásolja a különféle szervi funkciókat. Ez csökkentheti a feszültséget és elősegítheti a szerotonin termelését, ami viszont ellazulást és nyugalmat válthat ki. Érzelmileg felkavaró pillanatokban az olyan illatanyagok, mint a levendula, a pacsuli , a teafa , a cédrus és az ilang-ilang , nagyobb harmóniát és egyensúlyt teremthetnek.