Az eukaliptuszolaj felhasználása és előnyei

Mi az eukaliptuszolaj?

Az eukaliptuszolajat kiválasztott eukaliptuszfafajok leveleiből állítják elő. A fák a Myrtaceae növénycsaládhoz tartoznak , amely Ausztráliában, Tasmaniában és a közeli szigeteken honos. Több mint 500 eukalipti faj létezik, de az Eucalyptus salicifolia és az Eucalyptus globulus  (amelyet lázfának vagy ínyfának is neveznek) illóolajait visszanyerik gyógyászati ​​tulajdonságaik miatt.

Az illóolajok kivonásán kívül az eukaliptuszfa kérgét használják papírgyártáshoz, a fát pedig Ausztráliában használják üzemanyagként és faanyagként.

Hagyományosan az eukaliptuszolajat fájdalomcsillapító szerként használták, amely elősegítette a fájdalom enyhítését , és nagyra értékelték a gyulladáscsökkentő és a légzőszervi állapotokat javító képessége miatt. Ma pedig az eukaliptuszolaj előnyei és felhasználási területei kiterjedtek, és az olajat általában gyógyító kenőcsökben, parfümökben, páradörzsökben és tisztítószerekben használják.

Az eukaliptusznak vagy az 1,8-cineolnak, amely az eukaliptuszolaj tartalmának 70–90 százalékát teszi ki, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása van. Az eukaliptusz arról is ismert, hogy képes leküzdeni a bakteriális, vírusos és gombás fertőzéseket, és segít megtisztítani a légutakat a felépült nyálkáktól. Ezen okokból kifolyólag az eukaliptusz az egyik leghasznosabb és legsokoldalúbb illóolaj, amelyet az orvosi szekrényben tarthat.

Ne feledje, hogy az extrakciós módszer az illóolajokban található hasznos vegyületek sokféleségének fenntartására a hideg extrakció, gyakran CO2 felhasználásával. A gőz desztillációja és más, magas hőhatású vagy illékony vegyszereket alkalmazó módszerek nem eredményeznek azonos szintű előnyös vegyületeket.


7 Eukaliptuszolaj-előny 

1. Javítja a légzési állapotokat

Az összes illóolaj közül úgy vélik, hogy az eukaliptusz az egyik leghatékonyabb egy sor légúti betegség ellen, ideértve a krónikus obstruktív tüdőbetegséget ( COPD ), az asztmát, a hörghurutot, az orrmelléküreg-gyulladást, a náthát, a köhögést vagy az influenzát.

Az eukaliptusz illóolaj számos légzési állapotot javít, mert elősegíti az immunrendszer stimulálását, antioxidáns védelmet nyújt és javítja a légzés keringését. Az eukaliptusz megkönnyíti a lélegzést, ha tömve vagy és az orrod fut, mert aktiválja az orr hidegreceptorait, sőt természetes fájdalomcsillapító gyógymódként is működik . Ráadásul az eukaliptusz segíthet az alvásban, amikor túlterheltnek érzi magát és nem tud lélegezni.

A kutatások azt mutatják, hogy az Eucalyptus globulus , amelynek fő hatóanyaga a cineol, állatkísérletekben segít csökkenteni a krónikus hörghurut gyulladásos hatását, és gátolja a légutak nyálkahártyájának hiperszekrécióját. 

A bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban közzétett, randomizált tanulmány a felső légúti fertőzések aromás gyógynövényekkel történő kezelését értékelte. A vizsgálatot Izrael északi részén hat alapellátási klinikán végezték, és a résztvevőket illóolajkeverékkel kezelték, amely eukaliptuszt, borsmentát , oregánót és rozmaring illóolajat tartalmazott. A kísérleti csoportba tartozók három napon keresztül naponta ötször alkalmazták az illóolaj-keveréket spray-ként, és összehasonlították ezeket az eredményeket egy placebo spray-vel.

A kutatók azt találták, hogy 20 perccel a permet használata után az illóolaj csoportba tartozók a tünetek súlyosságának nagyobb javulásáról számoltak be, mint a placebo csoportban. A mért tünetek a torokfájás, a rekedtség és a köhögés voltak. 

2. Enyhíti a köhögést

Az eukaliptuszolaj az egyik leghatékonyabb  illóolaj a köhögés miatt, mert köptetőként működik, megtisztítva a testet azoktól a mikroorganizmusoktól és méreganyagoktól, amelyek köhögést okoznak és tetvesnek érzik magukat.  Az eukaliptuszolaj megkönnyíti a lélegzést is, ha tömve érzed magad és az orrod fut. 

A 2014-ben elvégzett, placebo-kontrollos kettős-vak vizsgálatban az eukaliptuszolaj egyik fő összetevőjének számító cineol hatékonyságát vizsgálták akut bronchitisben szenvedő betegeknél . Azoknál a betegeknél, akiknek napi háromszor 200 milligramm cineolt adtak 10 napig, a hörghurut tünetei jelentősen javultak a placebóhoz képest. A cineolt kapó betegeknél négy napos kezelés után lényegesen kevesebb volt a köhögés. 

3. Javítja a szezonális allergiákat

Az eukaliptuszolaj komponenseinek, mint például az eukaliptol és a citronellal, gyulladáscsökkentő és immunmoduláló hatásúak, ezért az olajat gyakran használják a szezonális allergiás tünetek enyhítésére . 

A BMC Immunology-ban közzétett állatkísérlet megállapította, hogy az eukaliptuszolaj nemcsak antiszeptikus, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, hanem immunszabályozó hatása is lehet. Ez segíthet megváltoztatni az immunválaszt, amely akkor következik be, amikor a test érintkezik egy allergénnel.

4. Fertőzésekkel küzd

Számos tanulmány kimutatta, hogy az eukaliptuszolajnak és fő alkotóelemének, az eukaliptolnak antimikrobiális hatása van számos baktérium-, vírus- és gombatörzs ellen.

Az eukaliptusz aromásan vagy helyileg alkalmazható a betegséget okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemre. Ezért az eukaliptuszolaj előnyei közé tartozik az immunrendszer fokozására való képesség. Az Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine folyóiratban megjelent laboratóriumi tanulmány megállapította, hogy az eukaliptuszolaj gátló hatást mutat az Escherichia coli és a Staphylococcus aureus ellen (amelyek staph-fertőzést okozhatnak  ).

Egy másik laboratóriumi tanulmány kimutatta, hogy az eukaliptuszolajnak közvetlen vírusellenes hatása van a herpes simplex vírussal szemben, ami fertőzésekhez vezethet, beleértve a genitális herpeszet is .

Az eukaliptusz illóolaj gombaellenes szerként is használható olyan gyakori gombás fertőzések ellen, mint a körömgomba.

5. Csökkenti a fájdalmat és a gyulladást

A jól kutatott eukaliptuszolaj előnye, hogy képes enyhíteni a fájdalmat és csökkenteni a gyulladást. Ha helyileg alkalmazzák a bőrön, az eukaliptusz segíthet csökkenteni az izomfájdalmat, fájdalmat és duzzanatot.

A bizonyítékokon alapuló kiegészítő és alternatív gyógyászatban közzétett, randomizált klinikai vizsgálat az eukaliptuszolaj belégzésének a teljes térdprotézis műtét utáni fájdalomra és gyulladásos válaszokra gyakorolt ​​hatását vizsgálta. A betegek három egymást követő napon a rehabilitáció során 30 percen keresztül belélegezték az eukaliptuszt vagy a mandulaolajat. Ezután fájdalmat, vérnyomást és pulzusszámot jelentettek. A kutatók azt találták, hogy a fájdalom mind a három napon, a szisztolés és a diasztolés vérnyomás szintje a második napon szignifikánsan alacsonyabb volt az eukaliptusz csoportban. Ez arra utal, hogy az eukaliptuszolaj inhalációja „ápolói beavatkozásként alkalmazható a fájdalomcsillapításra”.

6. Enyhíti a fejfájást

Az eukaliptuszolaj az egyik legjobb illóolaj a fejfájás ellen, mert enyhítheti a sinus nyomását, amely sok fájdalmat és feszültséget okozhat. Élénkítő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek fokozhatják a mentális tisztaságot és elősegíthetik a feszült arcizmok ellazulását, ami hasznos, ha stressz vagy kimerültség okozta fejfájástól szenved. Ezek az eredmények úgy tűnnek a legnyilvánvalóbbak, ha az eukaliptuszolajat borsmentaolajjal és hordozóval kombinálják.

Egy 2011-ben randomizált vizsgálat szerint az eukaliptuszolaj gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. Segíthet gátolni a nyálkahártya képződését a légutakban és javíthatja a légzést a légzőszervi betegségben szenvedők számára, ami segíthet csökkenteni a sinus nyomás okozta fejfájás feszültségét.

7. Segíti a sebellátást

Gyakran kérdezik tőlem, hogy az eukaliptuszolaj jót tesz-e a bőrének? Antimikrobiális és antiszeptikus tulajdonságai miatt az eukaliptusz kiváló eszközként hat a bőrirritációkra, például sebekre, vágásokra, égésekre, sebekre, sőt rovarcsípésre is.

Egy 2017-es áttekintés szerint, amely az illóolajok alternatív gyógymódként történő használatát értékelte a bőrgyógyászati megbetegedésekben , az eukaliptuszolaj hatékonynak bizonyult a hólyagok, források, vágások, herpeszek , rovarcsípések, övsömör, sebek, fekélyek, sebek, tályogok, atléták ellen. láb- és bakteriális dermatitis. Antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért nagyon hatékony eszköz számos bőrbetegség ellen. Ezért az eukaliptuszolajat hagyományosan gyógyító kenőcsként használták.

Óvintézkedések

Az eukaliptuszolaj nem biztonságos belső használatra . Csak aromásan vagy helyileg szabad használni. Ha az eukaliptuszt szájegészségügyi célokra használja, mindenképpen köpje ki utána.

Az érzékeny bőrű embereknek hígítaniuk kell az eukaliptuszolajat hordozóolajjal (például kókuszolajjal), mielőtt a bőrükön alkalmaznák. Azt is javaslom, hogy hígítsuk fel az eukaliptuszt, mielőtt helyileg alkalmaznánk gyermekeit, és kerüljük az arcukon történő alkalmazást, mivel irritáló lehet.

Előfordult eukaliptuszolaj-mérgezés csecsemőknél és kisgyermekeknél. A gyermekek számára nem biztonságos az eukaliptuszolaj lenyelése. Ha eukaliptuszolajat használ gyermekeknél, akkor a helyi alkalmazás előtt tartsa be az otthoni diffúziót vagy a hordozóolajjal való hígítást.